Suha koža lica je jedan problem kože koji se pojavljuje u bilo koje doba godine i može biti osobito uznemirujuće kako starimo. Često čujemo da treba koristiti hidratantnu kremu kako bismo osigurali da je koža vlažna, a spriječili sušenje i pojavljivanje bora.

Što uzrokuje bore?

Bore su nabori na koži koji se pojavljuju kako starimo, jer naša koža postaje tanka, manje elastična i proizvodi manje kolagena. Genetika također može igrati ulogu u pojavi bora te odrediti kada i gdje će se one početi pojavljivati. Dokazano je da se većina bora pojavljuje na područjima koja imaju najveću izloženost suncu, iako postoje i drugi čimbenici koji doprinose povećanju bora.

Što uzrokuje suhu kožu?

Naša koža postaje suha kada njezin vanjski sloj nije dovoljno hidratiziran, te ona time gubi svoju zaštitnu funkciju. Na taj način gubimo vodu kroz našu kožu brže nego što je možemo nadoknaditi, a to uzrokuje suhu kožu.

Utječe li suha koža stvarno na starenje kože?

Čimbenici koji uzrokuju bore su izlaganje suncu bez zaštite, ponavljajući izrazi lica npr. mrštenje ili smijanje, tako da suha koža nije jedini razlog koji uzrokuju bore, ali suhoća svakako može naglasiti bore. Stoga kreme za lice pomažu spriječiti bore tako što hidratiziraju kožu i čine ju vlažnom i debelom, čime se smanjuje pojava bora.

Što sve možemo učiniti kako bismo spriječili ili barem odgodili bore?

  • Jesti zdravo. Vaše tijelo treba proteine, vitamine i minerale kako bi koža bila zdrava. Jedite hranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama i pijte puno vode kako bi se koža održavala hidratiziranom.
  • Vježbati. Poboljšana cirkulacija krvi će poboljšati elastičnost vaše kože, kao i zadržati vaše žlijezde i organe stimulirane za normalno funkcioniranje.
  • Spavati. Ako ne dobivate dovoljno energije ili je kvaliteta vašeg sna loša, vaš ten će postati napuhan, bez sjaja i izgledati će blijedo.
  • Prestati pušiti. To uzrokuje prerano starenje i duboke nabore, osobito oko očiju i usana, te začepljuje vaše pore.
  • Zaštiti se od sunca. Bez obzira je li vaša koža svjetlija ili tamnija, koristite kremu za sunčanje, posebno između 10 i 16 sati.
  • I za kraj, uspostavljanje kvalitetne dnevne njege kože lica sa kremom koja ima formulaciju bogatu sastojcima koji sadrže antioksidanse (vitamini C i E) koji će poboljšati zdravlje kože. Kvalitetna krema za lice također bi trebala biti formulirana s hidratantnim sastojcima za učinkovitu njegu.

Kolagen je jedan od najpoželjnijih sastojaka krema za lice, jer je odgovoran za davanje elastičnosti koži. Zapravo, kolagen je protein koji čini 30% ukupnog proteina u tijelu, a 70% proteina u koži! Proizvodnja prirodnog kolagena smanjuje se s godinama, a mnogi moderni čimbenici životnog stila, poput stresa, slabe prehrane, zdravstvenih neravnoteža, također mogu smanjiti sposobnost tijela da to postigne.

Osim kolagena, važni su i ceramidi – lipidne molekule koje se nalaze u visokim koncentracijama unutar staničnih membrana u gornjem sloju kože. Oni stanice kože drže zajedno, stvarajući zaštitni sloj koji obavija kožu i zadržava vlagu. Također djeluju kao zaštita kože protiv bakterija i zagađivača okoliša. Nažalost, razine ceramida opadaju s godinama. To je jedan od razloga zašto koža postaje suha kod starijih osoba. Prema istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Immunopathology and Pharmacology, ceramidi mogu pomoći kod suhoće kože povezane sa starenjem. U ispitivanjima na 20 zdravih žena, autori studije utvrdili su da je primjena kreme koja sadrži ceramide pomogla poboljšati funkciju barijere kože i povećati njenu otpornost.

Za dubinsku hidrataciju kože lica, preporučujemo da isprobate proizvod:

Moja Oaza Krema za lice – Kolagen & Ceramidi