Izađite na sunce

To možda zvuči previše očito kada su u pitanju savjeti kako postići preplanulost. No, mnogi ljudi misle da ako će cijeli dan ležati u sjeni, mogu brzo potamniti. Morate izaći na sunce, ležati, kretati se ili baviti se sportskim aktivnostima na otvorenom. To vam pomaže da brzo postignete željenu preplanulost.

Izbjegavajte solarije

Zašto? Zato što je to krivi UV. Solariji pružaju puno UVA zračenja, koje može povećati rizik od raka kože, a gotovo nimalo UVB zračenja, koje potiče stvaranje vitamina D, koji je inače koristan za naš organizam.

Koristite zaštitu od sunca

Na kremi za sunčanje potražite pojam “široki spektar“ ili UVA logotip. Nanosite kremu sa zaštitnim faktorom svakih nekoliko sati. U slučaju da je vaša koža svjetla, potreban vam je viši zaštitni faktor (SPF), 30 ili više, a ukoliko vam je koža tamnija, dovoljna vam je krema sa SPF 15-20.

Otiđite povremeno u hladovinu i izbjegavajte izloženost suncu oko podneva

Morate povremeno uzeti pauze od sunca i smanjiti intenzitet UV zračenja, kao i rizik od opekotina. Time osiguravate da vaša koža bude zdravija. Izloženost suncu prije 10 sati i poslije 16 sati nije toliko štetno za vašu kožu, stoga razmislite radije o postepenom stjecanju preplanulosti.

Konzumirajte hranu koja doprinosi tamnjenju kože

Hrana narančaste i crvene boje, kao što su rajčice i marelice, potiče stvaranje likopena, što je prirodni SPF ljudske kože. Također zeleni čaj bogat polifenolima ili tamna čokolada bogata flavonoidima mogu pomoći u zaštiti od opeklina.

Proizvodi za ubrzano tamnjenje

Korištenjem proizvoda za ubrzano tamnjenje, kao što su pekmezi ili marmelade, osim što brže postižete preplanulost, ujedno njegujete kožu tokom sunčanja i sprječavate isušivanje.
Za ubrzano postizanje preplanulog tena, svakako isprobajte Luxea marmeladu za brzo tamnjenje.

0000132 marmelada za brzo tamnjenje 200 ml